Emma & Petri med Diamant

Vi heter Emma Lundgren och Petri Kähäri och bor i Bred Strömsberg mitt emellan Västerås och Enköping.

Vårt största intresse sedan tio år tillbaka är hundsport och vi är nu inne på tävlingshund nummer fyra och fem i raden. Det är främst bruksgrenen rapport som vi tränar och tävlar i, en jätterolig och tuff gren som kräver mental balans, mod, snabbhet, smidighet, styrka och uthållighet hos hunden.

  

Vår nuvarande tävlingshund heter Enduros Diamant och är en svart fyraårig schäfertik. Diamant har allt vi önskat oss hos en hund, hög arbetskapacitet i kombination med mental balans, vilket är viktigt i rapporten där hunden måste kunna växla mellan att kunna ta det lugnt på stationen för att sedan explodera när det är dags att springa.

 

Vår uppfödare, Ingrid Bahlenberg, har formulerat tjusningen med rapport på ett målande vis som vi absolut kan instämma i:

”Lycka för mig är att äga en rapporthund och dela den glädje hunden visar inför att få utföra rapportarbetet, att gå fram till starten med en fokuserad hund vars inre vibrerar av iver och vars yttre uppvisar ett behärskat lugn. När marschkommandot ges är det som att dra korken ur en champagneflaska och man formligen uppfylls av kraften när hunden skjuter iväg framåt.”

Men rapport är också en krävande gren som sliter hårt på hunden. Med erfarenhet av tidigare hundar som vi fått avbryta tävlandet i förtid med till följd av skador, bestämde vi oss när vi började träna Diamant att göra allt som går för att undvika det ödet.

 

Diamant är därför den första tävlingshunden som vi lagt ner lika mycket tid och energi att utveckla fysiken på, som vi tidigare lagt fokus på att träna in själva rapportmomentet. I det arbetet har vi haft jättestor hjälp av ReDog och deras stora kunskap om hundens fysik och hur man utvecklar denna på bästa sätt. Hittills har det gett önskat resultat. Diamant har fått vara oskadad och är dessutom en av Sveriges snabbaste rapporthundar (med reservation för att vi möjligtvis är något partiska…).

Med ReDogs hjälp lyckades vi kvala in till SM i rapport 2014, vilket var vårt mål förra året.

Årets stora mål är en bra placering vid SM i rapport  som går av stapeln den 28 – 30 Augusti i Malmö!